Bakan Uraloğlu: “Trabzon Havalimanı’nda fizibilite çalışmaları yıl sonuna kadar tamamlanacak”
-Bakan Uraloğlu: “Trabzon Havalimanı’nda fizibilite çalışmaları yıl sonuna kadar tamamlanacak”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu:
“Zigana Tünelimizden 880 binin üzerinde araç geçti”
“Trabzon Havalimanı ağustos sonu itibarıyla yaklaşık 2 milyon 500 bin yolcuyu ağırladı”
“2023 yılının ilk 7 ayında yabancı turist açısından yaklaşık 400 bin misafirimiz var. Yabancı turist sayımız 2022 yılının 7 ayına göre yüzde 79 arttı.”
“3 bin 240 metre uzunluğunda yeni pist ve 110 bin metrekare 10 milyon yolcu kapasiteli yeni terminal binasının fizibilite çalışmalarını yıl sonuna kadar tamamlayacağız”
TRABZON – Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Trabzon Havalimanı’ndaki yolcu sayısının yıl sonuna kadar 4 milyona ulaşmasını beklediklerini belirterek, “Trabzon’umuza yeni bir havalimanı kazandırmak için çalışmalara başladık. İki tane daha ekleyeceğiz. Mevcut iç hatlar terminal binasına sabit yolcu köprüleri ve körükleri yapıldı.Özellikle yeni dış sınır gelen yolcu terminali ve CIP binasına acil ihtiyaç vardı. Şu anda 3 bin 240 metre uzunluğunda yeni pist ve 110 bin metrekare 10 milyon yolcu kapasiteli yeni terminal binasının fizibilite çalışmalarını yıl sonuna kadar tamamlayacağız.”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sabah saatlerinde bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere memleketi Trabzon’a geldi. Bakan Uraloğlu, ilk olarak Trabzon Valiliğini ziyaret ederek Vali Aziz Yıldırım ile görüşerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bakan Uraloğlu daha sonra İl Uyum Toplantısına katıldı. Toplantıya Bakan Uraloğlu’nun yanı sıra Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu ve ilçe belediye başkanları katıldı. Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Uraloğlu, Trabzon’un ulaşım ve haberleşme altyapısına son 21 yılda yapılan yatırım miktarının yaklaşık 78 milyar lira olduğunu söyledi. Trabzon’da 2003 yılına kadar sadece 56 kilometre bölünmüş yol bulunduğunu, bunun 240 kilometreye çıkarıldığını belirten Bakan Uraloğlu, “Yolların 89 kilometresi BSK tarafından kaplandı, biz bunu 488 kilometreye çıkardık.”
“Zigana Tünelimizden 880 binin üzerinde araç geçti”
Zigana Tüneli’nden 880 binin üzerinde aracın geçtiğini kaydeden Bakan Uraloğlu, “Yaklaşık iki asırdır üretim ve adaptasyon yönünde pek çok çalışmanın yapıldığı güzergahı Yeni Zigana Tüneli ile adeta mühürlemiş olduk. Trabzon’u Gümüşhane’den Bayburt, Aşkale ve Erzurum’a aktarıyoruz. “14,5 km uzunluğundaki Yeni Zigana Tüneli’ni çift tüplü olarak inşa ettik. Yeni Zigana Tünelimizden açıldığı günden bu yana 880 binin üzerinde araç geçti. Yeni Zigana Tüneli Türk mühendisliğinin gururlu, gururlu projelerinden biri olmuştur” dedi.
“Kanuni Bulvarı’ndaki projemizin tamamını 2024 yılında tamamlamayı hedefliyoruz.”
Trabzon’da proje değeri yaklaşık 40 milyar olan 23 otoyol projesinin bulunduğunun altını çizen Bakan Uraloğlu, “En değerli otoyol projelerimizden biri de elbette Yasal Bulvar Yolu çalışmalarımızdır. Bildiğiniz gibi Kanuni Bulvarı Trabzon şehir içi trafikte yaşanan yoğunluğun çözümüyle doğrudan ilgili. 28 kilometre uzunluğundaki Kanuni Bulvarı Yolu’nu BSK kaplı bölünmüş yol standardında inşa ediyoruz. Kavşak kolları.Şu anda Kanuni Bulvarı’nın Yenicuma-2 Kavşağı-Çukurçayır Kavşağı ortasındaki 4 km’lik bölümünde ve 1 km Değirmendere bağlantısında imalat çalışmalarımız bulunmaktadır.Boztepe Tüneli ve viyadüğünü hizmete almayı planlıyoruz. Araklı ilçemiz üzerinden Bayburt’a ulaşımı sağlayan Araklı-Bayburt Yolu’nun 7-17. km’sinin ortasındaki 10 km’lik bölümünde yer alıyor. İnşaat çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Trabzon Güney Çevre Yolu’nda çalışmalar sürüyor
Trabzon Güney Çevre Yolunda çalışmalara başladıklarını vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Toplam 43,8 km’si 15 tünel, 2,1 km’si ise 14 viyadükten oluşan Güney Çevre Yolu’nun 35,8 km’sini geçmeyi planlıyoruz. Çevre Yolu’nun Karadeniz Sahil Yolu’ndan ayrıldığı 16,5 kilometrelik kısımda proje başlangıcı itibarıyla T-1 Tüneli portalına ulaşmak için kazı ve destekleme çalışmalarına devam ediyoruz.”
“Trabzon Havalimanı’ndaki yolcu sayısının yıl sonuna kadar 4 milyona ulaşacağını öngörüyoruz.”
Trabzon Havalimanı’nın ülkenin en yoğun havalimanlarından biri olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, “İç hat yolcu sayısında 7’nci, dış hat yolcu sayısında ise 10’uncu sırada yer alması çok önemli bir başarıdır. 2022 yılında toplam sayı iç ve dış hat uçuş sayısı yaklaşık 3 milyon 185 olacak.” 1000 yolcuyu ağırladı. Bu yıl ağustos sonu itibarıyla yaklaşık 2 milyon 500 bin yolcuyu ağırladı. Yıl sonuna kadar yolcu sayımızın 4 milyona ulaşacağını öngörüyoruz. Çünkü Trabzon’da turist sayısında çok ciddi bir artış gözlemliyoruz. Yeşil ile mavinin bir arada olduğu eşsiz doğası ve tarihi. Trabzon sahip olduğu kültürel varlıklarla artık turizm açısından bir çekim merkezi haline gelmiştir. Kente gelen ziyaretçilerimiz Uzungöl, Sümela Manastırı, Sera Gölü, Çal Mağarası, Şahinkaya, Boztepe, Ganita ve Ayasofya Camii’ni ziyaret etmektedir. Özellikle Körfez ülkeleri, Hollanda, İtalya ve Fransa. Almanya ve Almanya gibi 12 ülkeden direkt uçuşların olduğu Trabzon’a Avrupa ülkelerinden de çok sayıda turist geliyor. Güncel verilerimize göre 2023 yılının ilk 7 ayında yabancı turist açısından yaklaşık 400 bin misafirimiz var. 2022 yılının 7 ayına göre yabancı turist sayısında yüzde 79 artış yaşandı. 740 bin misafirimiz var. 2023 yılının 7 aylık dönemini baz alarak hem yerli hem de yabancı. “Geçen yılın ortalamasına göre bu yüzde 43’lük bir artış” dedi.
“Trabzon Havalimanı’nda fizibilite çalışmaları yıl sonuna kadar tamamlanacak”
Trabzon Havalimanı’nın 3 bin 240 metre uzunluğundaki yeni pisti ve 110 bin metrekarelik 10 milyon yolcu kapasiteli yeni terminal binasının fizibilite çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanacağını belirten Bakan Uraloğlu, “2053 projemiz doğrultusunda Vizyonumuz doğrultusunda turizmin bölgeye sağlayacağı faydaları Trabzon’un marka şehir olması yolunda kullanacağız.” Bunu maksimuma çıkaracağız. Bu nedenle Trabzon’a yeni bir havalimanı kazandırmak için çalışmalara başladık. Bu havalimanının Trabzon’a gelen turist sayısının ve turizm gelirlerinin artmasına vesile olmasını diliyorum. Artık havalimanımız için öncelikli olarak yapılması gereken yapıların inşaatına başladık. Mevcut iç hatlar iki terminal binasıdır. “1 adet sabit yolcu köprüsü ve körük ekleyeceğiz. Özellikle yeni dış sınırdan gelen yolcu terminali ve CIP binası acildi. Şu anda 3.240 metre uzunluğundaki yeni pist ve 110.000 metrekarelik yeni pistin fizibilite çalışmalarını tamamlayacağız. Yıl sonuna kadar 10 milyon yolcu kapasiteli 1000 metrelik yeni terminal binası.” Daha sonra üretim sürecine başlayacağız. “Ve elbette tüm bu çalışmalar tamamlandığında Trabzon’a uzun yıllar hizmet edecek çok değerli bir eser olacak.”