Yaşam

Tarantula Zehirli midir veya Ne Tür Bir Hayvandır? İşte Tüm Bilgiler

“Bu kadar böcek insanlara ne yapıyor!” Düşünenlerin bile tüylerini diken diken eden tarantula, ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın birçok farklı yerinde sıcak iklim ülkelerinde yaşıyor. 8 ayaklı ve kıllı vücut yapısından dolayı popüler kültürde de kendine yer bulan tarantulalar,Bu kötü algıya rağmen aslında insanlarla en iyi anlaşan canlılardan biridir.

Elbette tarantula örümceklerini en korkutucu yapan boyutlarıdır. Çünkü genel olarak yaşadığımız coğrafya gereği etrafta pek fazla böcek görmüyoruz ama tarantula alışık olduğumuzdan çok daha büyük bir örümcek. Tarantula zehirli, ne tür bir hayvanGelin bu canlıların farklı özelliklerine daha yakından bakalım ve bize anlatıldığı gibi bir öcü olup olmadıklarına bakalım.

Tarantula hakkında bilgi:

  • Tarantulalar çok ama çok büyük olabilir.
  • Sokakta her an bir tarantula ile rekabet etmek mümkündür.
  • Tarantula, en çeşitli örümceklerden biridir.
  • Tarantulanın zehirli olup olmadığı konusunda endişelenmenize gerek yok.
  • O gerçekten pervasız bir avcı.
  • Avcı olduğu kadar avdır.
  • Saçları bildiğimiz saçlara benzemez.
  • Dişi tarantulalar erkeklerden daha şanslıdır.
  • Tarantula daha uzun yıllar bizimle olacak gibi görünüyor.

Tarantulalar çok çok büyük olabilir:

8 bacağı, pedipalp adı verilen iki kolu ve iki dişi olan tarantulaların ana renkleri genellikle siyah ve kahverengi ancak bacaklarında ve tüylerinde farklı renkler görülebilir. Ortalama bir tarantulanın ortası 7 – 10 cm’dir, ancak çeşidine, iklime ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak bazen 30 cm veya daha büyük olabilirler.

İstediğiniz zaman sokakta bir tarantula ile rekabet edebilirsiniz:

Tabii mecazi anlamda söylüyoruz çünkü genellikle nemli yerlerde, gölgelik yerlerde, ağaç kovuklarında, Kayaların altına vb. yuva yaparlar. Tarantulalar Amerika’nın her yerinde, Afrika’da, Asya’nın çoğunda, İspanya, Portekiz, İtalya, Kıbrıs ve tabii ki Türkiye’de bulunabilir. Biraz kuru, biraz nemli, biraz karanlık yani oldukça sakin yerleri severler.

Tarantula, en çeşitli örümceklerden biridir:

Genel olarak tarantula denilince herkesin aklına sinemalarda sıkça gördüğümüz devasa siyah çeşidi gelecektir ancak tek tarantula değildir. Bugüne kadar tanımlanmış 148 cins ve 1236 cins vardır. Elbette her birinin kendine özgü ve diğerleriyle ortak özellikleri vardır. 2012 değerlendirmelerine göre ülkemizde chaetopelma olivaceum, chaetopelma concolor ve chaetopelma altugkadirorum türleri bulunmaktadır.

Zehirli tarantula hakkında endişelenmenize gerek yok:

Yani tarantula zehirli mi diye sorarsanız evet zehirlidir. Ama bu zehir insana zarar verir mi diye sorarsanız asla zarar vermez. Tarantula ne kadar büyük olursa olsun zehiri bir insana zarar verecek kadar güçlü değildir. Genel olarak böyle bir ısırıktan sonra ciltte birkaç saat süren kızarıklık ve kaşıntı olur. Bugüne kadar tarantula zehri nedeniyle ölüm kaydedilmemiştir. Sıradan bir kişinin bu yaratığa veya zehirin içerdiği bir maddeye alerjisi olabilir. Bu nedenle böyle bir ısırık durumunda en yakın hastaneye gitmeniz ve yardım almanız önerilir.

O gerçekten pervasız bir avcı:

Pek çok böcek ve örümcek gibi tarantulalar da genellikle boyutlarına uygun daha küçük böcekleri avlar. Tabii ki her zaman değil. Gerçekten yetişkin ve güçlü bir tarantula, kurbağaları, kertenkeleleri ve küçük kemirgenleri bile avlayabilir. Goliath kuş yiyicisi olarak bilinen Güney Amerika’da yaşayan 28 cm boyundaki bir tarantulanın çok sayıda kuş avladığı da görülmüştür. Doğal uçuşta değil.

Avcı olduğu kadar avdır:

Tarantula, bilinen en güçlü yırtıcılardan biridir, ancak ekosisteminde çok daha güçlü yırtıcılar vardır. Yılanlar, kertenkeleler, kurbağalar, kuşlar, tüyler, keseli sıçanlar, firavun fareleri ve hatta tilkiler ve çakallar tarantula yerler. Daha da farklı olarak doğada tarantula şahinleri adı verilen bir eşekarısı türü vardır. Bu arılar tarantulayı sokar, felç eder ve içine yumurta bırakır. Bu sayede yaşayan ama felçli tarantula kendi yavruları için yuva yapar. Düşünmesi bile ürkütücü.

Saçları bildiğimiz kıllar gibi değil:

Dışarıdan bakıldığında, tarantulanın neredeyse tamamen tüylerle kaplı bir örümcek olduğunu düşünebilirsiniz. ama gerçek pek öyle değil. Aslında tarantulanın saç benzeri çıkıntıları kitin ve keratinden oluşur. Yani bir bakıma tırnaklarımıza benzetmek mümkün.

Bazı tarantula çeşitlerinde bu vücut kıllarında küçük sert dikenler bulunur. Bu dikenlerin birincil amacı avını yakalamaktır. Bir hırs daha bıçak gibi savrulur. Evet, bazı tarantula türleri tehlikedeyken veya avlanırken bu dikenli tüyleri atar. Bu dikenler göze ve mukoza zarına zarar verir.

Dişi tarantulalar erkeklerden daha şanslıdır:

Türüne ve yaşadığı ortama göre değişiklik gösterse de tarantulaların ömrü diğer örümceklere göre çok daha uzundur. Bir erkek tarantulanın ortalama ömrü 10 yıl iken, dişileri 30 yıla kadar yaşayabilmektedir. Bunun nedeni, erkek tarantulaların çoğunun başarılı bir şekilde Çiftleşmeden birkaç ay sonra ölürler.Başka bir deyişle, bir dişi tarantula yaşamı boyunca birkaç farklı erkekten yavru doğurabilir.

Tarantula daha uzun yıllar bizimle olacak gibi görünüyor:

Erkek ve dişi tarantula çiftleştikten sonra yumurtalar ve sperm bir koza içine alınır. Dişinin çiftleşmeden sonra erkeği yediği gözlemlenmiştir, ancak her zaman değil. Çiftleşme sonrası oluşan kozada 500 ila 1000 yumurtanın ortasında değişen sayıda yumurta oluşur. 6 ila 9 hafta arasında değişen bir sürenin ardından yavrular yumurtadan çıkar. Her kozadan 500 yavru çıktığını düşünsek bile tarantula neslinin kolay kolay tükenmeyeceği apaçık bir gerçek gibi görünüyor.

Binden fazla cinsi vardır ve dünyanın her yerinde bulunabilir. tarantula zehirli midir nasıl bir hayvandır Sıkça sorulan soruların cevaplarını bulabileceğiniz ilginç bilgilerden bahsettik. Tarantula da evcil hayvan olarak beslenen canlılardan biridir ancak böyle bir niyetiniz varsa önceden uzman bir veterinerden görüş almanız daha doğru olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu