Salda Gölü Sahilinde Kararma Artıyor: “Endemik Canlılar da Tehlikede”
Türkiye Doğayı Savunma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü’ndeki beyaz kumsalın oluşumunu sağlayan mineralin kirlilik nedeniyle kaybolduğunu, kumsaldaki kararmanın yayılmasının arttığını söyledi.
Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü’nün beyaz kumsallarında kararmanın yayılmasının arttığını belirtti.
Türkiye Doğa Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Burdur’un Yeşilova ilçesinde turkuaz rengi ve beyaz kumlu plajlarıyla dikkat çeken Salda Gölü’nün beyaz kumsallarında karartmanın yayılmasının arttığını belirtti. Sahili beyazlatan manyezit mineralinin milyonlarca yıl önce çökeltilerden oluşan mineral olduğuna dikkati çeken Kesici, ‘ Bu özellik, Türkiye’de öncelikle Salda Gölü’nde ve Van Gölü’nde su yüzeyinde ve içinde meydana gelen doğal biyomineralizasyon reaksiyonlarıdır. Bunlar yüzeye çıktıklarında daha çok beyaz karnabahar gibi görünürler. Hayattalar. Karbondioksitin emilmesini sağladıkları için küresel ısınmanın önlenmesine katkıda bulunurlar. Endüstride yaygın kullanımsöz konusu.
“Bunun tek sebebi Salda Gölü ve çevresinin çok yoğun insan baskısı altında olması ve gölde milyonlarca yıl önce süren doğal döngünün giderek bozuluyor olmasıdır.”
Kararmanın yayıldığını söyleyen Kesici, şunları söyledi: ‘En son eylül ayında bu bahisle ilgili uyarıda bulunmuştuk ve bayılma görüntülerini paylaşmıştık. Son görüntülerde kararmanın devam ettiği ve giderek arttığı görülüyor. Salda Gölü çevresi ile birlikte korunmadığı takdirde bu kararmaların giderek artacağını belirtmiştik ve olacağı budur. Bu kararma istilacı, her yere yayılabilir’uyardı.
Göldeki beyaz adacıklar ve kumulların, gölün turkuaz renginin ve içindeki çok az canlının tehlikede olduğunu ifade eden Kesici, şöyle konuştu: Bunun tek sebebi Salda Gölü ve çevresinin çok ağır insan baskısı altında olması ve gölde milyonlarca yıl önce gerçekleşen doğal döngünün giderek bozulmasıdır. Bu kararmalar, canlı organizmalar olan beyaz kumulları oluşturan hidromanyezitlerin ölümü anlamına gelir.söz konusu.
“Su kalitesi açısından oldukça kırılgan olan Salda Gölü’ndeki endemik canlılar da tehlikede”
Turkuaz rengi ve bembeyaz kumsallarıyla dikkat çeken Salda Gölü’ne girilmemesi, uzaktan seyretmekle yetinilmesi çağrısını her zaman yaptıklarını belirten Kesici, şöyle konuştu:
Salda Gölü’nün toprağının, ekolojik evrim ve yaşam için en uygun gezegen olduğu bildirilen Mars’ın toprağına benzediği belirtiliyor. Hassas ve kırılgan dokuya sahip ender bölgelerden biridir. Göl çevresinde araç-insan trafiğinin neden olduğu çok ciddi kirlilik, tarım için yeraltı sularının aşırı çekilmesi ve göl çevresinde çeşitli amaçlarla kıyı işgali düzenlemeleri halen devam etmektedir. Doğası gereği suyunu tahliye edemeyen ve su kalitesi açısından oldukça kırılgan olan Salda Gölü’ndeki endemik canlılar da tehlike altında.
Yeşilova Kaymakamı Fazilet Yenisoy, beyaz kumlarda kararma tezlerinin standart görüntüsünün alındığını ve basına sunulduğunu söyledi.
Yeşilova Kaymakamı Fazilet Yenisoy, beyaz kumların üzerinde kararma meydana geldiği iddialarına ilişkin standart bir görüntü çekilerek basına servis edildiğini söyledi. Yenisoy, özellikle mayıs ayında toprağın nemli bir görünüme sahip olduğunu ve mevcut toprak yağış ve neminin bu aylarda meydana gelmesi nedeniyle, şunları kaydetti:
‘ Yılda iki kez basına veriliyor ve artık sıradanlaştı. Valilik ve kaymakamlık olarak tüm tedbirler en üst düzeyde alınmıştır. Salda hakkında harika bir şey yok. Aslında son 4 yılda herhangi bir kirlilik ya da insan baskısı olmamıştır. Şu anda, gölün büyük bölümünde, özellikle Beyaz Adalar’da insanların kuma ayak basması bile yasak. Beyaz Adalar dumansız-egzozsuz hava alanı. Aynı zamanda göle girilmesi yasak olan korunaklı alanlar bulunmaktadır. Kontrol alanlarında sadece göle girilebilir. Göle sadece halk plajından girilebiliyor. Sal üzerinde her zamankinden daha korunaklı. Sayın Valimiz bu konuda özellikle hassastır.