Teknoloji

Ay’da yaşam için tarihi an… Topraktan oksijen ürettiler!

NASA, Artemis görevleriyle Ay’a astronot göndermeye çalışırken, ajansın öncelikli hedeflerinden biri Ay’ın yüzeyinde uzun vadeli bir varlık oluşturmaktır. Oksijen gibi kaynaklar, bu vizyonu gerçeğe dönüştürmek için paha biçilmez yapı taşları olarak görülüyor.

Oksijen, nefes almak için kullanılmasının yanı sıra ulaşım için itici bir gaz olarak da kullanılabilir, bu da Ay ziyaretçilerinin daha uzun süre kalmasına ve daha uzağa seyahat etmesine yardımcı olur.

AY’DAKİ TOZDAN OKSİJEN ÜRETİLECEK

Son zamanlarda yapılan bir test sırasında, NASA’nın Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’ndeki bilim adamları, simüle edilmiş ay toprağından oksijeni başarıyla çıkardılar.

NASA uzmanları tarafından yapılan açıklamada, bu çıkarma işleminin vakum ortamında ilk kez gerçekleştirildiği ve bir gün astronotların ay ortamındaki kaynakları çıkarıp kullanabilmelerinin önünü açacağı belirtildi.

NASA’nın Karbotermal İndirgeme Gösterimi (CaRD) ekibi, Kirli Termal Vakum Odası adı verilen 15 fit çapında özel bir küresel oda kullanarak Ay’da bulunanlara benzer koşullarda testi gerçekleştirdi.

BUNU NASIL BAŞARDILAR?

Ekip, bir güneş enerjisi yoğunlaştırıcısından ve Broomfield, Colorado’daki Sierra Space Corp.’tan gelen ısıyı simüle etmek için yüksek güçlü bir lazer kullandı. ile Ay toprağı simülatörünü NASA için geliştirdiği karbotermal reaktörde eritti.

Karbotermal reaktör, oksijenin ısıtılması ve uzaklaştırılması işleminin gerçekleştiği yer olarak bilinir.Karbotermal indirgeme, yüksek sıcaklıklar kullanılarak karbon monoksit veya dioksit üretimi yoluyla güneş panelleri ve çelik gibi ürünler üretmek için Dünya’da onlarca yıldır kullanılmaktadır.

Yer ısıtıldıktan sonra ekip, Ay Operasyonları Gözlem Kütle Spektrometresi (MSolo) adlı bir alet kullanarak karbon monoksiti tespit edebildi.

YILDA BİRKAÇ KEZ KENDİ OKSİJEN YÜKÜNÜ ÜRETECEK

Aaron Paz, NASA kıdemli mühendisi ve Johnson’da CaRD proje yöneticisi “Bu teknoloji, Ay’da sürdürülebilir bir insan varlığını ve ekonomiyi sağlayacak olan Ay yüzeyinde yılda kendi ağırlığının birkaç katı oksijen üretme potansiyeline sahip.”söz konusu.

Anastasia Ford, NASA mühendisi ve Johnson’da CaRD test yöneticisi “Ekibimiz, CaRD reaktörünün hayatta kalabileceğini ve Ay’ın yüzeyinde başarılı bir şekilde oksijen çıkarabileceğini kanıtladı. Bu, diğer gezegenlerde sürdürülebilir insan üsleri inşa etmek için mimari geliştirmeye yönelik büyük bir adım.”söz konusu.

PROJEYE SPONSOR OLMAYA BAŞLADILAR

Bilim ve Teknoloji Misyon Yönetimi (STMD) bünyesindeki Oyun Değiştiren Geliştirme (GCD) programı, kritik bir teknoloji açığı olarak tanımlanan ay toprağından oksijen çıkarmak için gereken teknolojiyi oluşturmak amacıyla teste sponsor oldu.

 

KAYNAK: HABER7, NASA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu